Prezentacija izrađena uz pomoć organizacije

O NAMA


Udruženje vinogradara i vinara Srbije je, posle skoro trogodišnjeg napora da svi bitniji proizvođači budu obavešteni o ideji i bitnosti udruživanja, tehnički napokon osnovano 13.05.2008. god. Međutim, Udruženje je faktički zaživelo inicijalnim sastankom održanim 31.10.2008. god. na kom je izvršen masovan prijem u članstvo i izbor najosnovnijih rukovodećih organa. Na tom sastanku takođe su definisani osnovni ciljevi i pravci delovanja Udruženja.

Za razliku od sličnih Udruženja koja već postoje ovo treba da ima globalni karakter u ostvarivanju ciljeva, a ne samo tradicionalni i turistički značaj, kakav uglavnom lokalna udruženja sada imaju.

Udruženje pre svega treba da se bori za prava vinogradara i vinara, da partnerski učestvuje sa nadležnim Ministarstvima u kreiranju novih zakona u skladu sa EU normama, organizuje seminare, studijska putovanja i ostale vrste događaja vezanih za vino, kao i da zaštiti članove Udruženja od finansijski nedisciplinovanih kupaca. Takođe, Udruženje treba da sprovodi i podrži sve vrste akcija koje će biti u funkciji afirmacije i stvaranja pozitivnog imidža vinogradarstva i vinarstva Srbije, kako u zemlji, tako i u svetu.

Za sada Udruženje ima 79 članova od čega su 64 ozbiljni i afirmisani proizvođači i 15 počasni članovi, a to su predstavnici najznačajnijih državnih i prosvetnih institucija vezanih za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina.

U prijemu u članstvo neka vrsta primarnog uslova bilo je da to budu afirmisani proizvođači vina u flaširanom obliku koji imaju kontinuitet na tržištu ili posvećeni vinogradari koji snabdevaju vinare sirovinom ili takođe od svog grožđa proizvode vino.

Dakle, u principu uslov pripadnosti Udruženju je posvećenost poslu i korektan pristup tržištu, pa tek onda tradicija proizvođača i veličina poseda, odnosno broja proizvedenih jedinica (flaša) koje se godišnje iznesu na tržište.

Udruženje ima tesnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srbije, Turističkom organizacijom Srbije, Poljoprivrednim fakultetima u Beogradu i Novom Sadu kao i svim predstavnicima medija koji se bave temom vinogradastva i vinarstva.

Po funkcijama sa četvorogodišnjim mandatom 22.02.2013. izabrani su sledeći:

Prema predlozima kandidata od strane članstva, uskoro se očekuje izbor članova Upravnog i Nadzornog odbora, kao i Suda časti o čemu će na ovoj strani biti blagovremeno uneti podaci o izabranima.

Kako za novoformirano Udruženje koje okuplja članove od Horgoša do Preševa vlada veliko interesovanje, smatramo da će se u narednom periodu broj članova stalno uvećavati.

Rodno vam bilo i živeli !

Nazad na početak stranice